Mesto opraví cesty za viac ako milión eur

05.02.2014 Liptovský Mikuláš

05.02.2014 LIPTOVKÝ MIKULÁŠ - Obyvatelia Liptovského Mikuláša sa tento rok dočkajú opráv piatich cestných úsekov. Nový povrch dostane viac ako 1,5 km mestských ciest a chodník na Garbiarskej ulici. Na sídlisku Nábrežie sa opraví roky zanedbávaná Majerská ulica.
„Výber ciest určených na rekonštrukciu podmienili intenzita využívania a zlý technický stav,“ vysvetlil Ľubomír Hán, vedúci oddelenia životného prostredia, dopravy a verejných komunikácií Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. V tomto roku sa tak opravia ulice Tranovského (úsek od ul. Kuzmányho po parkovisko ECAV) a Kuzmányho (úsek od ul. Pišútovej po ul. Tranovského). Úpravy sa dotknú aj chodníka na Garbiarskej ulici v úseku od križovatky s ul. 1. mája po Hollého ulicu.
Veľká časť opráv sa zrealizuje na sídlisku v mestskej časti Vrbica - Nábrežie. „Mnohokrát nám bolo vyčítané, že sa zameriavame viac na Podbreziny, preto sme sa rozhodli vo väčšej miere investovať do Vrbice - Nábrežia, kde sú cesty naozaj v zlom stave. Ulice na rekonštrukciu sme navrhli tak, aby korešpondovali s pôvodných návrhom regenerácie sídliska,“ skonštatoval zástupca primátora mesta Jozef Repaský.
Úver na rekonštrukcie ciest
„Teší ma, že sa do balíka rekonštrukcií miestnych komunikácií dostali aj ulice Socháňova, Partizánov a tiež dlhý úsek ulice Majerskej, kde by malo dôjsť aj k rozšíreniu parkovacích kapacít. Škoda len, že na tento účel si musí mesto zobrať ďalší úver,“ uviedol opozičný poslanec architekt Pavel Bobák, člen komisie územného plánovania, výstavby a regionálneho rozvoja v Liptovskom Mikuláši.
Na opravy ciest si mesto vezme úver vo výške 1,3 milióna eur. „Európske ani štátne zdroje využiť nemôžeme. Posledná výzva na opravu miestnych komunikácií bola vyhlásená v roku 2009, okrem výzvy z januára 2013, kde Liptovský Mikuláš nebol oprávneným žiadateľom,“ spresnil primátor mesta Alexander Slafkovský. „V novom programovom období sa neplánujú opravy škôl či miestnych komunikácií z európskych zdrojov, preto musíme hľadať iné zdroje financovania,“ dodal.
„Splácanie tohto úveru je v našich silách. Za posledné dva roky sa nám podarilo splatiť istiny za dva milióny eur, takže celková zadlženosť mesta sa výrazne nezvýši,“ ozrejmil poslanec Dušan Vinčur, predseda finančnej komisie Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši.  
 

Vyberte región